Má středomořská strava opravdu takové benefity pro naše zdraví, jak se tvrdí?

03.05.2025

Řecký salát, křupavý chléb namočený v olivovém oleji, čerstvě ulovená ryba. Dnes se podíváme na to, proč si právě středomořská strava získala takovou pozornost odborníků na výživu a jaké má benefity. 



Řecký salát, křupavý chléb namočený v olivovém oleji, čerstvě ulovená ryba a k tomu grilované krevety. Ve vzduchu voní moře a slyšíte jeho šumění. Po večeři se jdete projít po pláži při západu slunce a den zakončíte tancem uprostřed ulice, kde lidé s radostí tančí. Co vám to připomíná?
To je prosím pěkně středomořský styl života. A dnes bude řeč právě o středomořské stravě. 

Víme, že existuje mnoho výživových směrů – vegetariánství, veganství, makrobiotika, low carb atd. Každý z nich má svá specifika a vyzdvihuje určité potraviny jako klíčové pro naše zdraví. Ale je to skutečně tak? Existuje jeden jediný správný výživový směr, kterým bychom se měli řídit všichni?

Bohužel (nebo možná bohudík) vás vyvedu z omylu. Neexistuje žádný univerzální výživový směr, který by byl ideální pro každého. Každý z nás má jinou genetiku, metabolismus, žijeme v jiných klimatických podmínkách, vykonáváme různé druhy pohybu a máme odlišný přístup k potravinám.


Nicméně – pokud se podíváme na odborné studie, středomořská strava vykazuje výrazné zdravotní přínosy. Může být inspirací, ze které se dá čerpat a přizpůsobit ji svému životnímu stylu i prostředí, kde žijeme.

Pochází z oblastí Řecka, Itálie, Španělska a jižní Francie. A není to jen o jídle – je to celkový přístup k životu. Znamená to udělat si na jídlo čas, jíst v klidu, dopřát si pravidelný pohyb (ať už je to domácí práce, práce na zahradě, sport, tanec, nebo chůze), být součástí komunity, ve které se cítíme dobře.


Součástí středomořského stylu je i konzumace vína – ale pozor, v malém množství. Sklenka vína k obědu nebo při společenském setkání, kde se lidé smějí, tančí, zpívají a jí středomořskou stravu. Velmi střídmé pití – a rozhodně ne každý den.




Studie však ukazují, že bezpečná dávka alkoholu je nula. To, že lidé ve Španělsku, Itálii, Řecku a jižní Francii občas konzumují víno a přesto mají dobré zdraví, není zásluhou vína, ale právě způsobu života a kvalitní stravy. Víno obsahuje resveratrol – silný antioxidant, který chrání srdce – ale abychom ho získali v účinném množství z vína, museli bychom ho pít litry denně. A to už by nás zavedlo jinam... Resveratrol najdeme i v bobulovém ovoci nebo kvalitní hořké čokoládě – a bez toxického účinku alkoholu.


Co obsahuje středomořská strava ???

Základní složky:

  • Čerstvá zelenina a ovoce – denně

  • Luštěniny – hrách, čočka, cizrna, fazole…

  • Celozrnné obiloviny – ječmen, bulgur, celozrnný chléb

  • Olivový olej, olivy, mořské plody, ryby

  • Velmi střídmá konzumace masa

  • Spousta bylinek a koření – podporují trávení

  • Ořechy a semínka

  • Vejce a mléčné výrobky – střídmě, důraz na kvalitu (lokální produkty)

Středomořská strava se vyhýbá:

  • Průmyslově zpracovaným potravinám

  • Fast foodu

  • Červenému masu

  • Slazeným nápojům

Jaké jsou účinky středomořské stravy na naše zdraví?

  • Kardiovaskulární zdraví – snižuje riziko infarktu, vysokého cholesterolu i krevního tlaku.

  • Zdravý mikrobiom – díky vláknině z celozrnných obilovin, ovoce a zeleniny.

  • Prevence Alzheimerovy choroby – nižší výskyt degenerativních onemocnění mozku.

  • Lepší udržení zdravé hmotnosti – díky nízké spotřebě ultrazpracovaných potravin a důrazu na čerstvost.

  • Prevence civilizačních onemocnění – jako jsou rakovina či cukrovka 2. typu.


Lidé ve středomoří se skutečně dožívají vyššího věku a žijí kvalitnější život.


Jaké jsou rozdíly ve stravě ve srovnání s námi? 


  • Minimální množství ultrazpracovaných potravin
  • Méně smažení
  • Více čerstvých surovin – ovoce, zelenina, bylinky
  • Častější konzumace ryb a mořských plodů
  • Maso střídmě – libové, červené maso příležitostně
  • Více luštěnin a celozrnných obilovin
  • Pravidelná konzumace oliv a olivového oleje
  • Žádné zahuštěné omáčky, knedlíky či polotovary

A životní rytmus?

  • Pomalejší tempo života

  • Pravidelné siesty a odpočinek

  • Důraz na společenský život – společné stolování, rodina, komunita

  • Blízkost přírodě – rybolov, práce na zahradě, lokální produkce

  • Každodenní přirozený pohyb – chůze, tanec, domácí práce

  • Silné sousedské vztahy




Vzpomeňte si, když jedete na dovolenou do zahraničí – všechno je pomalejší, klidnější, pohodovější. Mým srdečním místem je Itálie a Španělsko. Vždy si říkám, že bych si ten jejich klidný mindset měla udržet co nejdéle... Ale vydrží mi to jen pár týdnů, než mě opět pohltí český shon. A pak si říkám – neměla bych se naučit španělsky a jednou zakotvit ve Španělsku? Možná o tom začnu vážně přemýšlet.... 

(Je něco jiného být zde  na dovolené a nebo zde doopravdy žít. Vše si nesmíme tak idealizovat samozřejmě. Jen se nad tím vždy pousměji )

Závěr?

Dnes už není problém sehnat kvalitní olivový olej, olivy, bylinky a koření i u nás. Ryby a mořské plody jsou také k dispozici – jen je třeba hlídat jejich původ, kvůli obsahu těžkých kovů. Upřednostňujte menší ryby, které nestihnou absorbovat tolik škodlivin – např. divokého lososa, sardinky, makrelu, sleďa, pstruha.

Nemáme sice moře, ale lesy mohou mít na naši psychiku podobně blahodárný vliv. Co takhle více času v přírodě, společné večeře, pikniky?
Vzpomínám na Barcelonu – v neděli místní posedávali v parcích na dekách, piknikovali, hráli na kytary, tančili. Úžasná atmosféra. Nebo plná pláž Španělů, kde se popíjela káva a vše dýchalo klidem.

Samozřejmě, náš životní styl ovlivňuje i klima – v zimě máme méně slunce, inklinujeme k teplejším jídlům a méně se hýbeme. Ale i tak se můžeme spoustou věcí inspirovat.

Zkuste se při dovolené podívat, jak místní lidé opravdu žijí. Vystupte z resortu, promluvte si s nimi, sledujte jejich jednoduchost a vřelost.
Já už jsem pár prvků zařadila do svého života – a mé tělo se cítí lépe.

A co vy? Zkusíte to taky?