Zářijové zpomalení: jak si užít podzim v rytmu zdravého životního stylu

13.09.2025

Je to tady. I když kalendářně ještě září oficiálně nezačalo, ve vzduchu a na obloze už můžeme rozeznat první náznaky podzimu – chladná rána, deštivější dny a pomalu se zabarvující listí.

Víte ale, co mi nejvíce ukazuje, že se blíží podzim?
To, že člověk intuitivně zpomalí. Nežene se tolik za zážitky, protože v létě jich prožil dost.



Podzimní strava

Letní jídelníček plný salátů, čerstvého ovoce a lehké zeleniny (rajčata, okurky, ledové saláty) se pomalu chýlí ke konci. Rajčata ještě dozrávají v září, ale později, třeba v listopadu, už jejich konzumace není ideální – tyto potraviny nás vnitřně ochlazují a mohou oslabovat imunitu i zvyšovat zimomřivost.

Na scénu by měla přijít kořenová zelenina – celer, mrkev, petržel, řepa. Pokud jste si ji vypěstovali, máte zásoby plné vitamínů. Skvělá je také brukvovitá zelenina – květák, růžičková kapusta, brokolice, zelí.


Možná to cítíte stejně. V létě je plno akcí s přáteli a rodinou, výletování a grilování, často hektické dovolené… a při tom shonu si člověk ani nestihne vše naplno vychutnat.

Nesmutněte ale nad tím, že už pomalu odzvonilo letním drinkům, rozevlátým šatům a teplým večerům, kdy se romanticky procházíte v nočních městských uličkách. Pojďme si ukázat, jak si můžeme užít krásný podzim – a to v rámci zdravého životního stylu, aby nám přinesl benefity a my díky němu tělo hezky "zazimovali".


Oříšky a semínka

Zařaďte více oříšků a semínek (dýňová semínka, vlašské ořechy). Vždy je namáčejte – snížíte podíl antinutričních látek a podpoříte jejich stravitelnost.

  • obsahují minerály: hořčík, draslík, vápník, zinek, selen

  • vitamíny skupiny B (důležité pro nervovou soustavu) a vitamín E (pro kardiovaskulární systém)

  • i zdravé tuky → pozor na množství při redukci hmotnosti (doporučení: cca 30 g oříšků nebo 1 PL semínek denně)

.

Obiloviny

Místo bílé rýže a klasických těstovin zkuste pohanku, quinou, jáhly, kroupy – ideálně je namáčejte přes noc.
Nejsem odpůrce bílé rýže ani těstovin – italská kuchyně je moje srdcovka. Jen je důležité dbát na kombinace – vždy přidat bílkoviny a vlákninu, nebo volit celozrnné varianty.




Nápoje


Ovocné a zeleninové šťávy postupně nahrazujte šípkovým čajem, čajem z jablečných slupek, rakytníkem nebo bylinkovými čaji. Skvělý je i zázvorový čaj:

  • nastrouhejte 1 cm zázvoru, zalijte vařící vodou, 10 min louhujte

  • po zchladnutí přidejte 1 lžičku medu a ½ lžičky skořice
    → zahřeje, nastartuje metabolismus a působí protizánětlivě

⚠️ Pozor u lidí s citlivým žaludkem, vředy či vysokým krevním tlakem – tam s dávkováním opatrně.

Podzimní recepty, které stoji za to vyzkoušet

Zapečená růžičková kapusta se smetanou a mozzarellou 

Ingredience:

  • 300 g růžičkové kapusty

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • 3 stroužky česneku

  • mozzarella

  • sůl, pepř

Kapustičky očistěte, vložte do pekáčku, osolte, opepřete, přidejte česnek, plátky mozzarelly a zalijte smetanou. Pečte na 185 °C asi 35 minut do změknutí.

Pečená řepa s brynzou a vlašskými ořechy 

Ingredience:

  • červená řepa (střední velikost)

  • 1 balení brynzy

  • namočené vlašské ořechy (min. 3 hodiny)

  • olivový/dýňový/lněný olej

  • jako základ: pohanka nebo bulgur

Řepu omyjte, lehce odkrojte vršek, zabalte do alobalu a pečte na 190 °C cca 1 hodinu. Po vychladnutí nakrájejte na plátky, podávejte na pohance, zakápněte olejem, posypte brynzou a ořechy.


Další podzimní poklady

  • Brokolice – nejlepší lehce podušená (zachová nejvíce benefitů)

  • Jablka, hrušky, blumy, hroznové víno – vláknina a fytonutrienty pro střevní mikrobiom

  • Dýně, cuketa – vláknina, nízký obsah kalorií, zasytí

Zkuste si pořídit pomalý hrnec a připravovat dlouho tažené vývary – jsou zdrojem kolagenu, minerálů a aminokyselin, podporují střeva, imunitu i regeneraci organismu.

Střeva – základ imunity i nálady

Věděli jste, že až 80 % imunitních buněk se tvoří ve střevech? A že tam vzniká i velká část serotoninu – hormonu štěstí?
Studie stále potvrzují silné propojení mezi stravou, střevním mikrobiomem a psychikou. Když jíme kvalitně a hýbeme se, cítíme se dobře. A naopak – ultrazpracované potraviny nám často přinášejí emoční mlhu, podrážděnost a trávicí obtíže.

Proto věřím, že bychom se o své střevo měli starat lépe – dlouhodobě se nám to vrátí.



Závěr

Září je opravdu měsícem hojnosti – sklizně ovoce i zeleniny. Pojďme jíst co nejvíce lokálně a sezónně. Jahody v září sice potěší, ale nejvíce benefitů mají v červnu.

Pro rodiče je září možná hektické – děti nastupují do školy, vznikají nové režimy a kroužky. Ale věřím, že si to sedne a pak už si můžete naplno vychutnat kouzlo podzimu – třeba se šálkem kávy nebo čaje, knížkou v ruce a vděčností za prožité léto.

Nezapomínejte také na pohyb venku, houbaření, procházky bosky po polních cestách, a pokud můžete – i na pravidelné saunování pro posílení imunity.

Možná právě teď budete mít i více času na tvorbu nových návyků. Nezapomeňte, že vám s tím může pomoci i můj e-book, který jsem pro vás připravila zdarma🌿https://www.kristyna-svatosova.cz/e-book/