Zářijové zpomalení: jak si užít podzim v rytmu zdravého životního stylu

Je to tady. I když kalendářně ještě září oficiálně nezačalo, ve vzduchu a na obloze už můžeme rozeznat první náznaky podzimu – chladná rána, deštivější dny a pomalu se zabarvující listí.
Víte ale, co mi nejvíce ukazuje, že se blíží podzim?
To, že člověk intuitivně zpomalí. Nežene se tolik za zážitky, protože v létě jich prožil dost.

Podzimní strava
Letní jídelníček plný salátů, čerstvého ovoce a lehké zeleniny (rajčata, okurky, ledové saláty) se pomalu chýlí ke konci. Rajčata ještě dozrávají v září, ale později, třeba v listopadu, už jejich konzumace není ideální – tyto potraviny nás vnitřně ochlazují a mohou oslabovat imunitu i zvyšovat zimomřivost.
Na scénu by měla přijít kořenová zelenina – celer, mrkev, petržel, řepa. Pokud jste si ji vypěstovali, máte zásoby plné vitamínů. Skvělá je také brukvovitá zelenina – květák, růžičková kapusta, brokolice, zelí.
Možná to cítíte stejně. V létě je plno akcí s přáteli a rodinou, výletování a grilování, často hektické dovolené… a při tom shonu si člověk ani nestihne vše naplno vychutnat.
Nesmutněte ale nad tím, že už pomalu odzvonilo letním drinkům, rozevlátým šatům a teplým večerům, kdy se romanticky procházíte v nočních městských uličkách. Pojďme si ukázat, jak si můžeme užít krásný podzim – a to v rámci zdravého životního stylu, aby nám přinesl benefity a my díky němu tělo hezky "zazimovali".

Oříšky a semínka
Zařaďte více oříšků a semínek (dýňová semínka, vlašské ořechy). Vždy je namáčejte – snížíte podíl antinutričních látek a podpoříte jejich stravitelnost.
-
obsahují minerály: hořčík, draslík, vápník, zinek, selen
-
vitamíny skupiny B (důležité pro nervovou soustavu) a vitamín E (pro kardiovaskulární systém)
-
i zdravé tuky → pozor na množství při redukci hmotnosti (doporučení: cca 30 g oříšků nebo 1 PL semínek denně)
.
Obiloviny
Místo bílé rýže a klasických těstovin zkuste pohanku, quinou, jáhly, kroupy – ideálně je namáčejte přes noc.
Nejsem odpůrce bílé rýže ani těstovin – italská kuchyně je moje srdcovka. Jen je důležité dbát na kombinace – vždy přidat bílkoviny a vlákninu, nebo volit celozrnné varianty.

Nápoje
Ovocné a zeleninové šťávy postupně nahrazujte šípkovým čajem, čajem z jablečných slupek, rakytníkem nebo bylinkovými čaji. Skvělý je i zázvorový čaj:
-
nastrouhejte 1 cm zázvoru, zalijte vařící vodou, 10 min louhujte
-
po zchladnutí přidejte 1 lžičku medu a ½ lžičky skořice
→ zahřeje, nastartuje metabolismus a působí protizánětlivě
⚠️ Pozor u lidí s citlivým žaludkem, vředy či vysokým krevním tlakem – tam s dávkováním opatrně.
Podzimní recepty, které stoji za to vyzkoušet
Zapečená růžičková kapusta se smetanou a mozzarellou
Ingredience:
-
300 g růžičkové kapusty
-
200 ml smetany ke šlehání
-
3 stroužky česneku
-
mozzarella
-
sůl, pepř
Kapustičky očistěte, vložte do pekáčku, osolte, opepřete, přidejte česnek, plátky mozzarelly a zalijte smetanou. Pečte na 185 °C asi 35 minut do změknutí.
Pečená řepa s brynzou a vlašskými ořechy
Ingredience:
-
červená řepa (střední velikost)
-
1 balení brynzy
-
namočené vlašské ořechy (min. 3 hodiny)
-
olivový/dýňový/lněný olej
-
jako základ: pohanka nebo bulgur
Řepu omyjte, lehce odkrojte vršek, zabalte do alobalu a pečte na 190 °C cca 1 hodinu. Po vychladnutí nakrájejte na plátky, podávejte na pohance, zakápněte olejem, posypte brynzou a ořechy.
Další podzimní poklady
-
Brokolice – nejlepší lehce podušená (zachová nejvíce benefitů)
-
Jablka, hrušky, blumy, hroznové víno – vláknina a fytonutrienty pro střevní mikrobiom
-
Dýně, cuketa – vláknina, nízký obsah kalorií, zasytí
Zkuste si pořídit pomalý hrnec a připravovat dlouho tažené vývary – jsou zdrojem kolagenu, minerálů a aminokyselin, podporují střeva, imunitu i regeneraci organismu.

Střeva – základ imunity i nálady
Věděli jste, že až 80 % imunitních buněk se tvoří ve střevech? A že tam vzniká i velká část serotoninu – hormonu štěstí?
Studie stále potvrzují silné propojení mezi stravou, střevním mikrobiomem a psychikou. Když jíme kvalitně a hýbeme se, cítíme se dobře. A naopak – ultrazpracované potraviny nám často přinášejí emoční mlhu, podrážděnost a trávicí obtíže.
Proto věřím, že bychom se o své střevo měli starat lépe – dlouhodobě se nám to vrátí.

Závěr
Září je opravdu měsícem hojnosti – sklizně ovoce i zeleniny. Pojďme jíst co nejvíce lokálně a sezónně. Jahody v září sice potěší, ale nejvíce benefitů mají v červnu.
Pro rodiče je září možná hektické – děti nastupují do školy, vznikají nové režimy a kroužky. Ale věřím, že si to sedne a pak už si můžete naplno vychutnat kouzlo podzimu – třeba se šálkem kávy nebo čaje, knížkou v ruce a vděčností za prožité léto.
Nezapomínejte také na pohyb venku, houbaření, procházky bosky po polních cestách, a pokud můžete – i na pravidelné saunování pro posílení imunity.
Možná právě teď budete mít i více času na tvorbu nových návyků. Nezapomeňte, že vám s tím může pomoci i můj e-book, který jsem pro vás připravila zdarma🌿https://www.kristyna-svatosova.cz/e-book/